ALERGENY V POTRAVINÁCH

28.01.2016 16:16

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Vysvětlení

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně, jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

 

Alergická reakce

Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek. Jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou dezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.

 

Projevy alergické reakce

Zejména kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy. To je výčet relativně mírné reakce, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

 

Intolerance – averze

Je taktéž nepříjemná reakce. Její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu – nadýmání, průjem anebo zácpu. Nejedná se o alergickou reakci.

 

Prahové hodnoty

Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

 

Běžné potravinové alergeny

Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení (Seznam alergenů)

 

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty se neznačí.

Vyhledávání

Anketa

Líbí se Vám naše stránky?

Zpravodaj naší školky

28.01.2020 07:38

Sbírka víček - ukončení

Vážení rodiče, sbírka plastových víček pro Adámka je na přání jeho maminky ukončena. Všem, kteří pomáhali, velice děkujeme!!!   Protože máme na skladě velké množství víček z PET lahví a rádi bychom ve sběru plastových víček pokračovali, hledáme jiného odběratele. Víte-li o někom, kdo by...
06.12.2019 13:09

Vystoupení tanečního souboru Ježci na Staroměstském náměstí

V úterý 3. 12. 2019 vystupovaly děti ze souboru Ježci na Staroměstském náměstí. Fotografie si můžete prohlédnout v sekci fotogalerie.
22.11.2019 11:35

Pracovní setkání 11.12.2019 - 3. (modrá) třída Mírového hnutí

Vážení rodiče,  srdečně Vás i Vaše děti zveme na pracovní setkání   KDY:           11. 12. 2019 OD 17:00 HODIN KDE:           3. TŘÍDA (MODRÁ), MŠ MÍROVÉHO HNUTÍ Budeme vyrábět vánoční...
22.11.2019 11:20

Adventní dílna 4. 12. 2019 - červená třída budova Donovalská

Srdečně zveme všechny rodiče a děti na  ADVENTNÍ TVOŘENÍ  ve středu 4. 12. 2019 v 17:00 hodin do červené třídy - budova Donovalská.  Ve školce jsou k dispozici: drobné ozdoby, lepidla, tavící pistole, třpytky, šatní ramínka. S sebou si případně přineste: korpusy a další materiál na...
12.11.2019 13:28

Adventní dílna

Vážení rodiče,  srdečně Vás i Vaše děti zveme na adventní dílnu, která se koná 28. 11. 2019 od 17:00 hodin ve 4. (červené) třídě na budově Mírového hnutí 1680. Budete potřebovat: korpus na věnec, drobné vánoční ozdoby a dekorace, stuhy, svíčky, květináč, dřevěné ramínko, máte-li možnost...

© 2009 Všechna práva vyhrazena.