Jak zvládnout nástup do školky - nejen pro "prvňáčky"

29.08.2022 10:11

Vážení rodiče,

nástup dítěte do školky bývá pro děti i rodiče významným životním krokem. Neméně významná je pro nás vzájemná spolupráce s Vámi. Proto jsme připravily několik bodů, které by mohly přispět k pohodovému průběhu začátku školního roku. Prosíme Vás o jejich přečtení.

 

· Nemějte strach – společně vše zvládneme :-) Nezapomínejte, že k jistotě dítěte přispívá především Váš klid.

· Podporujte děti v samostatnosti – komunikace, oblékání, obouvání, stolování, hygiena, smrkání, používání toaletního papíru, úklid, tvoření…  Přiměřené zvládání sebeobsluhy napomáhá dítěti cítit se ve školce lépe.

· Připravujte je pozitivně na výhody mateřské školy. Děti se mohou těšit jak na své oblíbené aktivity, tak na možnost zdokonalit se v oblastech, které jim nejsou zcela vlastní – kreslení, malování, stříhání, lepení, modelování, cvičení, běhání, tancování, zpívání, skládání stavebnic, prohlížení knížek, objevování zajímavostí, hry s kamarády, s hračkami, pohyb venku, hra na pískovišti, poslouchání pohádek, odpočinek v pelíšku…

· Nestrašte děti školkou ani paní učitelkou. Naopak je ujistěte, že jim se vším rády pomůžeme, kdykoli nás mohou poprosit o pomoc.

· Prosíme i o připomenutí respektu k zaměstnancům školky a nutnosti dodržovat určitá pravidla.

· Vyberte s dětmi plyšového (látkového) kamaráda, který je může doprovázet do třídy.

· Ráno po převlečení, dětem vždy ukazujte, které oblečení mají na ven – ideálně to, ve kterém do školky přišly. Náhradní oblečení připravte do pytle v igelitové tašce (spodní prádlo, ponožky, tričko, tepláčky). Vše podepište, nezapomeňte na pyžamka a boty.

· Do sešitu na stolečku v šatně zapisujte, jde-li Vaše dítě domů už po obědě, případně jeho plánovanou nepřítomnost. Neslibujte dítěti, že půjde po obědě, pokud to není možné.

· Pokud budete dětem číst jídelníček, prosíme zbytečně je předem neupozorňujte na jídla, která běžně nejí (výjimku tvoří alergie).

· Snažte se loučení v šatně v klidu urychlit a po předání dítěte ihned odejít. Některé děti budou plakat, většina z nich se však uklidní se zavřením dveří :-)

· Důvěřujte nám a neváhejte se na nás obrátit s dotazem, prosbou či připomínkou – nejlépe při vyzvedávání dětí.

 

Děkujeme Vám, těšíme se na vzájemnou spolupráci, a především na Vaše – „naše“ děti.

 

 

Učitelky z 1. tříd  :-)

Jana Hurková a Alena Gavláková

Kristýna Jiráková a Anna Rochowanská

Vyhledávání

Anketa

Líbí se Vám naše stránky?

Zpravodaj naší školky

04.05.2022 06:43

POZOR! ZRUŠENÍ PŘEDŠKOLKY 10. 5. 2022

Z hygienických důvodů je dne 10. 5. 2022 zrušena předškolka na budově Donovalská.  Děkujeme za pochopení.  
27.04.2022 15:32

POZOR! ZRUŠENÍ PŘEDŠKOLKY 5.5.2022

Z hygienických důvodů je dne 5. 5. 2022 zrušena předškolka na budově Mírového hnutí. Děkujeme za pochopení.  
20.04.2022 13:34

POZOR! ZRUŠENÍ PŘEDŠKOLKY

Z hygienických důvodů je zrušena předškolka ve dnech 20. 4. 2022 na budově Donovalská a 21. 4. 2022 na budově Mírového hnutí. Děkujeme za pochopení
03.03.2022 10:42

PŘEDŠKOLKA

Vážení rodiče našich potencionálních "klientů", připravili jsme pro Vás adaptační program před nástupem do mateřské školy. V níže uvedených termínech můžete přijít se svými dětmi do naší mateřské školy a aktivně se seznámit s prostředím třídy pro nejmenší děti. Tento adaptační program bude probíhat...
22.02.2022 06:36

1. místo ve výtvarné soutěži

Vážení rodiče, po dlouhé době mám pro Vás pozitivní zprávu. Ráda Vás informuji o tom, že máme první místo ve výtvarné soutěži "Namaluj kočku". Toto umístění získal Matyášek Králík ze zelené třídy, pod vedením paní učitelek Bc. Aleny Gavlákové a Jany...

© 2009 Všechna práva vyhrazena.